Vanhemmille

Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma Tracon järjestetään viidettä kertaa 3.-4. heinäkuuta 2010 Tampere-talossa. Suurin osa tapahtuman kävijöistä on alaikäisiä. Tällä sivulla on tietoja ja ohjeita heidän vanhemmilleen ja huoltajilleen.

Mikä Tracon on ja mitä siellä tehdään

Traconiin odotetaan tänä vuonna noin neljää tuhatta kävijää päivää kohti. Tapahtuma houkuttelee paikalle kaiken ikäisiä animen, mangan, cosplayn sekä rooli-, lauta-, keräilykortti- ja figuuripelien harrastajia. Suurin osa vierailijoista on 10 – 25 -vuotiaita.

Tapahtuma kiinnostaa tasaisesti molempia sukupuolia. Jotkin harrastusten osa-alueista ja ohjelmanumeroista keräävät selkeästi enemmän toisen sukupuolen huomiota, kuten cosplay-pukukisa, jonka osallistujista suurin osa on yleensä nuoria tyttöjä.

Tracon on luonteeltaan aktiivisten harrastajien tapahtuma. Vierailijoille on tarjolla monenlaista tekemistä, katsottavaa ja kuunneltavaa koko tapahtuman ajan. Myös yleisö pystyy osallistumaan joihinkin ohjelmanumeroihin, kuten erilaisiin peleihin ja tanssiharjoituksiin.

Luennot ja paneelit käsittelevät harrastusten eri osa-alueita ja ottavat esiin uusia näkökantoja. Traconissa pidetään myös tiedotustilaisuuksia eri julkaisuille. Harrastusyhteisöjen ja ystäväpiirien tapaamiset, miitit, ovat tärkeä osa conia.

Tapahtumassa pidettävissä kilpailuissa voi voittaa keräilytuotteita, harrastusvälineitä tai lahjakortteja alan liikkeisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi cosplay-pukukilpailu ja piirustuskilpailu.

Tapahtumassa on useita näytösohjelmia, kuten tanssi- ja videoesityksiä. Videoesitysten yhteydessä ilmoitetaan tarvittaessa suositusikäraja ennen ohjelman aloittamista. Suurin osa Traconin ohjelmasta soveltuu kaiken ikäisille, mahdollisista poikkeuksista kerrotaan ohjelmakartassa.

Nuorille kävijöille monesti tärkeimpiä syitä harrastustapahtumissa vierailuun ovat muiden samaan ikäryhmään kuuluvien harrastajien tapaaminen sekä cosplay-pukuilun harrastaminen. Valtaosa kävijöistä osallistuu myös vähintään yhteen ohjelmanumeroon sekä tutustuu myyntipöytien tarjontaan.

Lähes kaikki ohjelmanumerot ovat suomenkielisiä. Kunniavieraiden ohjelmat ovat englanninkielisiä, ja osa ohjelmien yhteydessä esitettävästä videomateriaalista voi olla englanniksi tai japaniksi.

Järjestäjistä

Tapahtumaa järjestää Tracon ry yhdessä tamperelaisten harrastajien kanssa. Järjestystoimikunta eli conitea on tapahtuman järjestämisen pääelin, johon kuuluu noin 30 henkilöä. Sen lisäksi tapahtumaan odotetaan noin 160 henkilöä työvoimaksi. Työskentelijöitä saapuu joka puolelta Suomea.

Tehtävät jaetaan työntekijöiden halujen ja kykyjen mukaan. Täysi-ikäiset hoitavat juridista vastuuta tarvitsevat tehtävät, kuten raha-asiat ja järjestyksen valvomisen. Tehtävänä on lisäksi kaikkea pöydänkannosta kunniakirjojen jakamiseen ja ihmisten ohjaamiseen sekä ohjelmanjärjestäjien avustamiseen. Tapahtuman talkoovakuutus kattaa kaikki työntekijät.

Järjestys ja ensiapu

Traconissa pätevät Suomen lait. Järjestyksenvalvojilla on oikeus poistaa paikalta häiriköivästi käyttäytyvä henkilö. Tapahtuma on päihteetön. Järjestyssäännöt-sivulla kerrotaan lisää tapahtumaa koskevista säännöistä.

Suomen Punaisen Ristin, SPR, henkilökuntaa on tapahtumassa töissä. Nämä ensiavun ammattilaiset pitävät huolen mahdollisista loukkaantumisista.

Suosituksia

Suuri osa nuorista kävijöistä vierailee tapahtumassa osana tuttua kaveriporukkaa. Tällaisia voi saada koulusta tai vaikkapa alan paikallisesta harrastusyhdistyksestä. Ajoittain myös nuorten vanhemmat tulevat mukaan tapahtumapaikalle, tai vierailevat samalla paikkakunnalla muussa tapahtumassa sillä aikaa kun perheen nuoremmat viettävät aikaa Traconissa.
Tapahtumapaikalla tulee yleensä liikuttua paljon, jolloin on tärkeää huolehtia nestetasapainon säilymisestä. Kahvioiden tarjoamien palvelujen lisäksi vettä on saatavilla maksutta, mutta oman vesipullon ottaminen mukaan on hyvä idea. Tapahtumapäivän aikana kannattaa myös ruokailla kevyesti. Tapahtumapaikalta voi poistua päivän aikana maksamatta pääsymaksua uudelleen ja pieni kävely vaikkapa Sorsapuistossa on varsin virkistävää.

Henkilötiedot

Kävijän ei tarvitse luovuttaa mitään henkilötietoja tapahtumassa vieraillessaan. Tietoja voidaan kysyä kilpailuihin osallistuvilta, jolloin järjestäjät käyttävät niitä tarvittaessa yhteydenottoon. Traconin ennakkolippukaupasta tuotteita ostavat antavat tarvittavat tiedot järjestäjille, ja niitä käsitellään luottamuksellisesti. Minkään ohjelmanumeron yhteydessä kerättyjä tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille, paitsi pyydettäessä viranomaisille. Tapahtumassa pidetään myös kyselyjä ja arvontoja, joissa saatetaan pyytää ilmoitettavaksi henkilötietoja.

Yhteystiedot

Traconin pääjärjestäjät ovat Marko Leppänen, Pekka Wallendahl ja Mitol Berschewsky. Heidät tavoittaa sähköpostiosoitteesta pj10 ät tracon piste fi sekä puhelinnumeroista 050 325 1872, 050 428 2190  ja 045 136 1542.
Nuorten suosimista cosplay-kisoista vastaa Tiina Uusi-Rasi, jonka tavoittaa sähköpostiosoitteesta cosplay10 ät tracon piste fi.