Blogi

Tracon V kiittää

Tracon V:n jäljiltä alkaa tomu vähitellen laskeutua ja Tampere totuttautua takaisin siviilielämään. On tullut aika kiittää Traconissa vierailleita yli 3 500 kävijää sekä lähes 500 ohjelmanjärjestäjää, vänkäriä, järjestyksenvalvojaa sekä muuta conin järjestelyihin osallistunutta tahoa.

Tulevien päivien ja viikkojen aikana pääsemme katselemaan monenmoisia kuvia ja videoita tapahtumasta. Mysteerin verho tulevien tapahtumien osalta raottunee myös pikkuhiljaa – seuratkaa siis tilannetta.

Tracon on ohitse, kiitokset kävijöille!

Kuuman viikonlopun jälkeen viides Tracon-tapahtuma on saatu onnellisesti päätökseen. Kiitokset kaikille kävijöillemme – tarkka määrä on vielä laskematta, mutta lippuja myytiin reilut kolme ja puoli tuhatta, ja tämän päälle muutama sata ohjelmajärjestäjää, vänkäriä, myyjää ja tietenkin conitealaista.

Eri kilpailuiden tulokset tullaan päivittämään lähiaikoina Traconin www-sivuille.

Palautetta tapahtumasta otetaan vastaan sähköpostitse palaute10 ät tracon.fi -osoitteessa ja tapahtumasta voi myös keskustella Aniki-foorumilla muiden kävijöiden ja järjestäjien kanssa.

Yksi yö Traconiin!

Traconin lähestyessä hurjaa vauhtia järjestäjät hoitavat kuumeisesti viime hetken valmisteluja. Kävijöidenkin on syytä valmistautua tapahtumaan sekä omien tarpeidensa että sääolosuhteiden mukaisesti. Tähän on koottu viime hetken muistutuksia ja tiedotuksia.

Viimeisimpien sääennusteiden mukaan viikonlopulle on luvassa varsin helteisiä ilmoja, jopa 29 celsiusastetta. Nestetasapainon ylläpito on tärkeää, joten vesipullon mukana kantaminen on viisasta. Erityisesti pukuilijoita muistutamme raskaampien cosplay-asujen aiheuttamasta kuumuudesta. Sääennusteita voi lukea mm. FMI:n sivuilta.

Tapahtumapaikan lähellä sijaitsevassa Tullintori-kauppakeskuksessa on mainiot mahdollisuudet ruokailuun. Mieleistään ruokapaikkaa voi helposti lähteä etsimään myös kävelymatkan päästä Tampereen keskustasta. Tullintorin K-marketista saa edullisesti con-eväitä.

Ympäri Tampere-taloa on sijoiteltu runsaasti vesipisteitä. Jos olo käy liian tukalaksi, ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta ensiapuhuoneesta voi pyytää apua.

Traconin lattiamajoitukseen saapuvien on hyvä tietää, että paikalla on kävijöille varattuina vain nukkumatilat. Yöpyjien on siis tuotava omat patjat, peitot ja muut nukkumisvälineet. Henkilökohtaisesta hygieniasta kannattaa myös pitää huolta, joten hyvä mukaan otettava on muun muassa pyyhe peseytymistä varten. Lisätietoa aiheesta majoitus-sivulla.

Myyntipöydistä kiinnostuneiden kannattaa varata mukaansa tarpeellinen määrä käteistä rahaa. Maksukorttien lukijalaitteet eivät ole vielä kovin yleisiä tapahtumissa. Lähimmät Otto-automaatit sijaitsevat kauppakeskus Tullintorilla.

Cosplayn maailmanmestaruuskilpailu World Cosplay Summitin vuoden 2010 Suomen joukkue vierailee Tracon V:ssa. Riina ja Sami Saltiola kertovat suunnitelmistaan elokuista finaalia varten lauantain pukuilun väliajalla. He myös jakavat cosplayn pro-sarjan palkinnot sunnuntain päättäjäisissä.

Tapahtumapaikalle kannattaa saapua ajoissa ja varautua aamupäivällä pieneen jonotukseen. Lipunmyynti pääoven vieressä alkaa noin kello 9.00. Rannekkeen aamulla sekä ennakkoon ostaneet muodostavat jonon ovelle paikalla olevien järjestäjien ohjeiden mukaan.

Ovet aukeavat kävijöille kello 10.00. Rannekkeella voi kulkea vapaasti ulos ja sisään tapahtumapaikalta sekä pääovesta että puiston puoleisista ovista.

Tervetuloa Traconiin!

Pysäköinnistä Tampere-talon lähistöllä

Tampere-talon lähistöltä löytyy useita pysäköintimahdollisuuksia autolla coniin saapuville.

Tampere-talon lähialueiden pysäköintipaikat todennäköisesti tulevat täyttymään melko nopeasti aamupäivien aikana. Mikäli vain mahdollista, onkin suotavaa jättää auto kauemmas ja tulla paikalle esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla.

Tampere-talon lähistöllä sopivin pysäköintipaikka on kartassa 1. Lisäpaikoitus merkitty sairaanhoito-oppilaitoksen pysäköintipaikka. Sinne on myös Kalevantieltä opasteet “Tampere-talo [P]“. Alueella pysäköinti maksaa lauantaina klo 08-16:00 välillä 0,80e/tunti. Tämän ajan ulkopuolella ja sunnuntaina pysäköinti on ilmaista.

Lähistöltä löytyy myös Tullin (2.) ja Tullintorin pysäköintitalot (3., 4.). Tullin pysäköintitalossa pysäköinti maksaa ensimmäiseltä kahdelta tunnilta 2e/tunti, tämän ylimenevältä ajalta 1e/tunti, tai 20-24h ajalta yhteensä 17e/vrk.

Tampere-talon pohjois- ja itäpuolella sijaitsevilla pikkukaduilla pysäköinti on lauantaisin ja sunnuntaisin pääsääntöisesti ilmaista (kannattaa aina tarkastaa pysäköintimerkit!). Kadut ovat kuitenkin yleensä varsin täynnä.

Tampere-talon pihaan ei yleisesti ottaen kannata yrittää pysäköidä, koska siellä on varsin vähän paikkoja. Ne maksavat kaikkina päivinä 07-22 välillä 2e/tunti ja yöaikaan 50c/tunti.

Tampere-talon lisäpaikoituksen (sairaanhoito-oppilaitos), parkkihallien sekä Tampere-talon pihan pysäköintiautomaateissa maksun voi maksaa myös luottokortilla (Visa Electron/Debit ei kelpaa).

Majoitusvaraus sulkeutuu keskiviikkona 30.6.

Lattiamajoituksessa on vielä noin 150 vapaata paikkaa. Majoitusvaraus netissä sulkeutuu keskiviikkona 30.6. Lisätietoja Liput-sivulla. Varaa paikkasi verkkokaupasta.

Ohjelmalehti julkaistaan maanantaina!

Ennakkotiedoista poiketen ohjelmalehti julkaistaankin netissä jo maanantaiaamuna. Stay tuned!

Ohjelmalehti taipuu ja painuu

Joka conin elintärkeä opas ja kullanarvoinen muisto eli tietenkin ohjelmalehti löytyy myös Traconista. Ohjelmalehden suhteen ollaankin nyt jännän äärellä, sillä 32-sivuinen ohjelmalehti lähti hetki sitten painoon!

Taitto sujui taittajaltamme Jussi “mieleton” Sorjoselta ammattimiehen elkein ja allekirjoittaneen tehtäväksi jäi pääasiassa toimia letunpaistajana ja henkisenä tukena. Henkiselle tuelle olikin välillä tarvetta, sillä ohjelmakuvaukset yllättivät jälleen kerran silkalla massallaan, kartoissa oli älytön määrä mikronysvää ja oikolukusessio venyi pitkälle yli puolen yön…

Tässä vielä pienenä maistiaisena mallisivu ohjelmalehdestä oikoluvun kourissa. Koko ohjelmalehti julkaistaan conipäivän aamuna Internetissä PDF:nä ja sitä jaetaan kuollut puu -muodossa ilmaiseksi tapahtumassa.

Le programme, s’il vous plaît!

Tracon lähestyy vääjäämättä ja on korkea aika julkistaa ohjelmakartta. Tänä vuonna pyrimme erityisesti tarjoamaan kiinnostavaa puheohjelmaa, muita tärkeitä ohjelmia toki unohtamatta. Laatuun on panostettu runsaasti, mitä myös uudet tilamme Tampere-talossa hehkuvat.

Syksyllä 2009 ohjelmatiimimme alkoi hahmotella ohjelman linjauksia. Piirtelin silloin piirakan, jossa oli karkeasti esitetty Traconin ohjelman koostumus: 42% roolipeliohjelmaa, 42% animeohjelmaa sekä 16% “muuta hömppää”. Lisäksi asetimme tavoitteen, että vähintään puolet kustakin ohjelmatyypistä piti olla laadukasta puheohjelmaa.

Katsoessani nyt ohjelmakarttaa voin tyytyväisenä todeta linjauksiemme toteen täyttämiseen tarvittavan enää yleisön siunauksen. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että ohjelmaa tutkiessaan voi omasta harrastustaustastaan riippumatta löytää kiinnostavaa kuultavaa. Toki tapahtuman luonteen vuoksi kaltaiseni ektoplasmaiset, sekarotuiset sekä roolipelejä pelaavat että animea katsovat harrastajat hyötyvät eniten. Isoa kättä täytyy nostaa ohjelmajärjestäjillemme, jotka ovat tarttuneet haasteeseemme ja lähteneet urheasti toteuttamaan tätä tavoitetta.

Roolipelitiedotuksen hämmennykseen minun on vastattava, että Traconin tavassa tarjota kiinnostavaa roolipelipuolen ohjelmaa ei ole mitään kummallista. Tracon ei toimi orjallisesti markkinatalouden periaatteiden mukaan. Conin yleisöstä animeharrastajista on muodostunut selvä enemmistö, mistä johtuen suurempien tilojen tarve kasvaa. Lisäksi tästä syystä yhteistyökumppanimme eivät halua tarjota pöydillään juuri muita kuin animeharrastajiin vetoavia tuotteita, mikä on melko ikävä efekti.

Ohjelman puolesta haluamme toteuttaa tapahtuman omaa tarkoitusta, eli tarjota suomalaisille alakulttuureille laadukasta niin kutsuttua cross-scene-ohjelmaa. Tämän vuoksi luvassa on muun muassa paljon miniatyyritarjontaa ja korttipelejä. Kova pohjoismainen indie-julkaisija Matthijs Holter pääsee vauhtiin Traconissa. Oscar Garzan siivittämänä pääsemme lähemmäs myös tietokonepeliaiheita.

Tapahtumia voi siis tehdä dollarin kuvat silmissään markkinatalouden ehdoin. Toisaalta voi näitä järjestäessään omalta osaltaan edistää ja tuoda esille eri harrastuksia. Aihe on monelta osin filosofinen ja ehkä myös aatteellinen. Jos Traconia pitäisi analysoida, sanoisin sen pyrkivän tarjoamaan saman katon alla laadukasta ohjelmaa sekä animeharrastajille että roolipelaajille, samalla tuoden esiin myös muita kohdeyleisöään kiinnostavia alakulttuureja.

Lisäksi, kuten joku jo totesi: otollisempaa paikkaa toiseen harrastukseen tutustumiseen ei mahda olla. Näihin lauseisiin ja tunnelmiin, tervetuloa Traconiin ja nauttikaa ohjelmasta!

Sandi, programme triumvir

P.S. Traconissa on vielä muutama ohjelmaslotti vapaana. Jos sattumalta ohjelman järjestäminen alkoi kiinnostaa, laita mailia ohjelma10 ät tracon piste fi.

Sneakpeek #5

Tällä kertaa Traconin ohjelmakatsauksessa on esitteillä valheita, liskoja sekä elävien kuolleiden biopsykologiaa.

Katuojan lukijoille tuttu Otto Sinisalo tiivistää mangaan liittyviä virhekäsityksiä ja ennakkoluuloja luennossaan “Viisi valhetta mangasta Reloaded”. Hän myös ennustaa mangaharrastamisen tulevaisuutta Suomessa. Vuonna 2007 ensimmäisen kerran pidetty ohjelmanumero sisältää 50 minuuttia propagandaa, kulttuuripoliittista agitaatiota ja valehtelua.

Japanilaisen sarjakuvan hölmöyksiä esittellään luennossa “95/05: Tyranniliskohyökkäys!!”. Janne Kempin ja Jussi Nikanderin dynaaminen duo johdattaa meitä huonon mangan pariin ja nauraa sen älyttömälle sisällölle yhdessä yleisön kanssa. Tyrannilisko hyökkää Tokioon, krokotiilejä ulkoilutetaan talutushihnassa, ja hiiri hoitaa koulun lasarettia.

Roolipelin nälkäisille on luvassa Minna Hiltulan “Zombien evoluutio populaarikulttuurissa”. Kaikkien tuntema zombie tutkitaan nyt lähes läpikotaisin. Syövätkö zombit oikeasti aivoja vai peräti koko ihmisen? Onko zombi kuollut, puolikuollut, epäkuollut, aivokuollut, vai ei mitään näistä? Mistä zombit tulivat, missä ne ovat olleet, ja mihin ne saattavat olla menossa?

Jospa annetaan näiden hautua ja palataan ohjelmavilautuksiin ensi viikolla.

Sneakpeek #4

Tapahtuman sisältö sen kun kasvaa ja kehittyy. On jälleen aika lyhyelle koosteelle ohjelmanumeroista ja tunnelmista. Tällä kertaa esittelyssä on mainio paketti eri tyyppisiä puheohjelmia.

Perinteisten lautaroolipelien ohella Traconissa on oiva tilaisuus tutustua verkossa pelattaviin MMORPG-peleihin. Myös suomalaisen EVE Online -skenen suurnimi Atte “Vaari” Salmi tekee Eve-aiheisen käynnin Traconiin. Luvassa on esittelyä pelistä sitä vähemmän tunteville sekä syvempi luotaus scifistisen maailman politiikkaan. Eve Online -faneille on lähiaikoina tulossa myös toinen suuri yllätys, joten seuratkaa uutisiamme!

Esitteillä on myös Praedor- ja Stalker-roolipelien tekijänä ja kirjailijanakin tunnettun Ville “Burgeri” Vuorelan HAX. Kyseessä on selaimella pelattava verkkoroolipeli synkän tulevaisuuden hakkereista. Pitkän salailun jälkeen Burgeri tulee Traconissa ulos kaapista ja kertoo mistä oikein on kyse. Tämä on virallisesti ensimmäinen tiedotustilaisuus HAXista ja varmasti rehellisin sellainen. Itse peli avataan yleisölle syksyllä.

Animen musiikillista puolta tutkitaan Traconissa usean esityksen voimin. Petteri “Tsubasa” Uusitalo tutustuttaa kuulijoitaan opening-animaatioiden ja alkutunnareiden maailmaan ohjelmassaan Animeopeningit ja -musiikit.

Katri Antikaisen Moe Melodies vuorostaan perehdyttää kuulijoita henkilöihin musiikin takana. Animen musiikillisten elementtien luento kohdistuu tällä kertaa yleisluontoisen tarkastelun sijaan säveltäjiin ja esittäjiin. Kuka on Hayao Miyazakin hovisäveltäjä ja kuka Yoko Kannon luottolaulaja?

Vielä ei riitä, vaan vilautuksia on tulossa lisää. Palataan siis asiaan viikon sisällä.